Gezamenlijke nieuwbrief Kawa Training Center en Pa - Reisverslag uit Zanzibar Island, Tanzania van WHM Koningsbrugge - WaarBenJij.nu Gezamenlijke nieuwbrief Kawa Training Center en Pa - Reisverslag uit Zanzibar Island, Tanzania van WHM Koningsbrugge - WaarBenJij.nu

Gezamenlijke nieuwbrief Kawa Training Center en Pa

Door: voornamelijk Suzanne deze keer

Blijf op de hoogte en volg WHM

09 Juli 2015 | Tanzania, Zanzibar Island

Gezamenlijke bericht Kawa Training Center Panda Juu

Panda Juu, Nederland juni 2015
Het bleef verwarrend, we vergisten ons zelf ook zo nu en dan in de petten die we op hadden, maar Kawa Training Center en Panda Juu zijn echt twee volkomen verschillende organisaties. Ze zijn weliswaar sterk met elkaar verbonden: Panda Juu’s enige reden van bestaan is geld ophalen voor Kawa Training Center – zonder Kawa Training Center geen Panda Juu, maar Kawa Training Center is een opleidingsinstituut in Zanzibar en valt daar onder de wet, Panda Juu is een Nederlandse stichting en valt hier onder de wet.

Om de laatste restjes misverstand, ook voor onszelf, uit de weg te ruimen, en iedere zweem van belangenverstrengeling te vermijden, heeft Panda Juu een nieuw bestuur geïnstalleerd. Suzanne Degeling en Lisenka Beetstra hebben zich teruggetrokken uit het bestuur, Wil van Koningsbrugge is nog steeds actief betrokken bij alle activiteiten, maar heeft geen zitting meer in het dagelijks bestuur. In hun plaats zijn toegetreden Annette van Ham, voorzitter; Annemiek Bergman, penningmeester en Marja Holman, secretaris. Verder zijn de gelederen versterkt door Franck Hutson, die net als Wil, alleen ondersteunende taken zal gaan verrichten.

Dankzij de vele bijdragen van familie en vrienden en donaties van de organisaties Casterenshoeve en Recycling Westland, had Panda Juu in 2014/15 zo’n €5000 beschikbaar voor Kawa Training Center. Dat geld is nu allemaal op. Hoe Panda Juu het precies verstrekt heeft aan Kawa Training Center vindt u verantwoord op de Panda Juu website: www.pandajuu.nl. Wat Kawa Training Center er vervolgens mee gedaan heeft, vindt u hieronder verantwoord in de nieuwsbrief van Kawa Training Center, op de website www.kawatrainingcenter.com en de Facebookpagina van Kawa Training Center, waar vooral de foto’s boekdelen spreken.

Kawa Training Center, Zanzibar, juni 2015
Juni was de maand van de laatste loodjes. De studenten hebben op twee na examen gedaan en alle kandidaten zijn geslaagd. Inmiddels zijn ze aan hun stage begonnen. We hebben een enerverende tijd achter de rug, met misschien wel als belangrijkste nieuws dat we eindelijk een permanent dak boven ons hoofd hebben. We hebben onze eigen plek. We zijn eindelijk echt een school.

Teacher training
Ook dit schooljaar is Wil weer begonnen met een cursus teacher training. Uit de 11 kandidaten die de cursus gevolgd hebben, zijn er 5 geselecteerd om verder te gaan als teacher-trainee. Ze hebben de hele verdere cursus meegelopen met de lessen. Twee van deze trainees: Alli en Abdulsatar, zijn inmiddels zo ver dat ze zelf ook lessen geven, en dat doen ze prima. We hopen ze volgend jaar een baan als junior teacher te kunnen aanbieden.

Zo bouwen we capaciteit op voor Kawa training Center, maar de door ons opgeleide leraren passen hun vaardigheden ook bij andere opleidingen op Zanzibar toe. Mohamed en Haji Kadir geven les aan Streeters’ Language School en Ali Haji werkt voor American Corner. Een van onze cursisten werkte al als docente Engels op de Zanzibar Junior High School. Wat ze van ons wilde leren was hoe ze haar lessen interessanter en interactiever zou kunnen maken. En dat is haar gelukt. In november 2015 hopen we ook weer wat kandidaten van scholen hier in de omtrek een plaats op de teacher training cursus te kunnen aanbieden.

Na de vakantie, terwijl de huidige studenten nog op stage zijn, gaan we van start met losse modules waaronder Basic, Intermediate en, Advanced English, en losse modules Marine Life, Flora & Fauna, History, Career Development en Computer Skills. Zo hopen we ook de huidige tourguides te kunnen bereiken die overdag moeten werken en dus niet aan de full-time training mee kunnen doen. En daarmee lopen we dan ook vast vooruit op de behoefte, die naar wij hopen, zal gaan voortvloeien uit de instelling van ‘Badges of Excellence’ voor tourguides. Kawa Training Center is betrokken bij het realiseren van dit project, waaraan gewerkt wordt door een organisatie van stakeholders zoals tour operators, hotels, Commission of Tourism en ZATOGA het overkoepelende orgaan voor tourguides.

Het gebouw
In februari maakte Lisenka ons attent op de leegstaande bovenverdieping van een gebouw in Kiponda Street bij haar in de buurt We kwamen, zagen en waren meteen verliefd. Mooie ruime, lichte en luchtige kamers. Weliswaar geschilderd in wel heel erg levendig groen en roze, maar dat vonden de studenten prachtig en de inrichting is er wel heel gezellig en kleurig door geworden. Die 4 trappen met ongelijke treden die we dagelijks op en af moeten zijn uitstekend voor onze lijnen. Je hoort ons er niet over klagen. De huisbaas is een buitengewoon aardige man die met ons meedenkt en snel reageert als we klachten hebben. De verdieping eronder hebben we inmiddels ook tegen een hele redelijke prijs van hem kunnen huren. Deze ruimte gaan we gebruiken als volunteer accommodatie, maar in de toekomst kunnen ook daar klaslokalen worden ingericht.

Dankzij de donaties van Panda Juu konden we onze school inrichten met plaatselijk gemaakt meubilair, en een computer lab installeren. De huidige studenten kunnen nu op onze eigen computers hun huiswerk maken en onderzoek doen. Van ECDL (www.ecdl.nl) hebben we de software cadeau gekregen die we nodig hebben om ook commerciële cursussen aan te kunnen bieden en Zanlink (www.Zanlink.com) heeft ons een jaar gratis internet cadeau gedaan. Inmiddels draaien de eerste cursussen, waarvoor we 3 lokale IT docenten in dienst hebben genomen.

In de weken voor haar vertrek naar Nederland heeft Wil samen met onze stage coördinator Abdulsatar, een van de twee nieuwe junior teachers, een aantal touroperators bezocht om stageplaatsen te regelen en de touroperators bekend te maken met onze werkwijze en de manier waarop we ze ondersteuning kunnen bieden. De response was heel positief. De meeste touroperators zijn zich bewust van de noodzaak sustainable te gaan werken, maar weten niet hoe ze het moeten aanpakken. Ook ons voorstel ondersteuning te gaan bieden bij de afhandeling van klachten werd zeer positief ontvangen. Veel touroperators gaven aan behoefte te hebben aan betere training van hun personeel. Die cursussen kunnen we gaan aanbieden nu we onze eigen school hebben, en ook met deze cursussen hopen we inkomsten te genereren voor Kawa Training Center.

Buitenschoolse Activiteiten
We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat het ook belangrijk is de gezondheid van onze studenten in de gaten te houden. Een van de daarbij gehanteerde methodes is, zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen. Daarom hebben we een voetbal team opgezet voor en door studenten, leraren en oud-studenten. Ook de meisjes voetballen mee. Het is een groot succes. Iedereen heeft er ontzettend veel plezier in. Het is uitstekend voor de team spirit en het ‘wij’ gevoel en houdt het alumni netwerk in stand. En omdat we spelen tegen de teams van de plaatselijke hotels, is het ook een prima manier om te netwerken. We hebben echter geen voetbalschoenen. We hopen dat Panda Juu daar een project van kan maken.

In het kader van de module Sustainable Tourism hebben we op World Earth Day met de studenten het strand opgeruimd en schoongemaakt. Er lag ontzettend veel troep op het strand, we hebben wel 30 vuilniszakken gevuld. Dat drukte de studenten meer met hun neus op de gevolgen van de vervuiling dan we ze in alle theorielessen kunnen bijbrengen en het heeft ze heel bewust gemaakt van de rol die zij zelf kunnen spelen in de strijd tegen de verloedering. We merken de verandering in ze.

28 april was World Heritage Day. Om dit te vieren hebben we samen met ACRA-CCS (Italiaanse organisatie die met EU subsidies op Zanzibar cultureel erfgoed herstelt en onderhoudt. Ze hebben een pot voor onderwijs waaruit ze ons het afgelopen jaar een subsidie gegeven hebben) en Stonetown Heritage Society een dag georganiseerd voor scholieren uit Stonetown bij drie belangrijke gebouwen. Drie van onze oud-studenten die inmiddels aan het werk zijn als gids en Junior teacher, hebben de scholieren verteld over het verhaal achter de gebouwen. De scholieren moesten naar aanleiding daarvan vragen invullen waarmee een prijs te winnen was. De winnende school kreeg een tas met geschiedenis boeken.

Het is pijnlijk hoe weinig aandacht er op de scholen wordt besteed aan de geschiedenis van Zanzibar. De scholieren waren enthousiast en hebben genoten van de dag. We willen hier meer mee gaan doen en gaan voortaan scholen uitnodigen bij de repetities voor het toerexamen. Dan snijdt het mes aan twee kanten. De scholieren leren over hun eigen geschiedenis en de studenten hebben publiek bij het oefenen.

De toekomst
Wil is nu een paar maanden in Nederland, maar stil zitten is er niet bij, ze houdt zich nog steeds volop bezig met Kawa Training Center. Via Skype hebben we regelmatig contact. Ze is nu vooral bezig met onze Nederlandse stichting Panda Juu, die zich bezighoud met geld inzamelen voor Kawa training Center.

Haar plaats hier op Zanzibar is ingenomen door onze nieuwe Deense vrijwilliger Maria, een leuke, enthousiaste meid met hele goede ideeën. In Augustus komt er nog een vrijwilliger uit Nederland die ons gaat helpen de Flora & Fauna en Marine Life Modules verder uit te diepen. We hopen dat hij ons ook kan helpen met de verdere ontwikkeling van de teacher training. Via hem hopen we een goede link te kunnen leggen met de opleiding Afrika Studies van de Universiteit van Leiden waaraan hij is verbonden.

De inrichting van het nieuwe gebouw, de goodwill die we gekweekt hebben bij de touroperators, de scholen en bij andere stakeholders, ook bij de overheid, het heeft er allemaal toe bijgedragen dat we onze reputatie stevig gevestigd hebben. Kawa Training Center is een prachtig project waar we heel trots op zijn. We krijgen heel veel positieve feedback nu vanuit elke hoek. Het is nog steeds enorm hard werken, maar ook ontzettend leuk, inspirerend en dankbaar om te doen.

Iedereen verdient toegang tot goed onderwijs, ook als je echt helemaal geen geld hebt en niemand om je te steunen. Helaas is dat in Zanzibar niet zo vanzelfsprekend. Daarom zijn we het afgelopen jaar begonnen met het verlenen van een microkrediet aan een van onze studenten. Hij heeft een renteloze lening gekregen om het schoolgeld te kunnen betalen. Zodra hij werk heeft gevonden, na zijn afstuderen, moet hij de lening terugbetalen, zo dat het geld gebruikt kan worden voor financiële ondersteuning van een nieuwe student. We hopen dat Panda Juu ons kan helpen dat krediet uit te breiden, zodat we meer studenten op weg kunnen helpen.

En nog een keer Panda Juu, 2015-2016

Onze bankrekening is voorlopig even leeg, zie onze financiële verantwoording op www.pandajuu.nl, maar zoals u heeft kunnen lezen in de nieuwsbrief is er nog zat te doen. Daarom is het bestuur nu druk bezig met het definiëren van nieuwe projecten voor Kawa Training Center.

• We hopen in Nederland aansluiting te vinden bij toeristenopleidingen voor sponsor acties. De eerste contacten zijn al gelegd, Annette en Wil gaan in elk geval in Groningen gastlessen geven op de toeristenopleiding daar. We zijn ook in gesprek met Breda en Hoofddorp
• Wil en Annette hopen lezingen te gaan geven bij Rotatie Clubs en Probus Verenigingen. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. De organisaties zijn alleen nog maar toegankelijk op voorspraak van leden. Dus als u iemand kent, die iemand kent enz. Dan horen wij het graag en zullen wij graag van de aanbeveling gebruik maken.
• Zoals u in de nieuwsbrief heeft kunnen lezen, is Kawa Training Center op zoek naar voetbaluitrustingen voor de studenten. Als u contacten heeft met een voetbalclub die het leuk zou vinden aan een sponsoractie mee te doen, of als u leveranciers in sportkleding kent die wel wat in sponsoring zien, dan horen wij ook dat heel graag.

En verder hopen we natuurlijk ook weer op uw bijdragen, voor het uitbreiden van de Mikro kredieten, de verder inrichting van de computerruimte en een mediacenter, voor de sponsoring van meisjes en studenten met een handicap. En voor alle kleinere kosten die Kawa Training Center nog moet maken, zoals de aanschaf van een waterfilter en andere huishoudelijke spullen en voor de uitbreiding van het lesmateriaal. Uw bijdragen zijn van harte welkom op NL45RABO0176978461 t.n.v. Stichting Panda Juu.

U kunt Kawa Training Center ook helpen met uw expertise. De steun van vrijwilligers die de tijd en de middelen hebben om minimaal 3 maanden te komen helpen met lesgeven en andere activiteiten blijft onmisbaar. Werving en selectie loopt via Panda Juu. Als u geïnteresseerd bent, dan zullen we uw CV graag ontvangen opinfo@pandajuu.nl.